14.11.2010.
Tweet
Carski drobljenac (Kaiserschmarrn)
Neizostavni desert svih austrijskih i bavarskih skijališta. Ako ga poželite i doma spremiti, ništa jednostavnije - evo recepta.
Pored germknedli, koje su vjerojatno najpoznatiji skijaški desert, barem što se austrijskih i bavarskih skijališta tiče, nakon neizostavnih štrudela od jabuke (apfelstrudel) ili sira (topfenstrudel) najčešće nuđen desert je Kaiserschmarrn.
Naš prijevod ovog jela je carski drobljenac, od njemačkog Kaiser = car, te schmarrn = mrvice, komadići. Iako podsjeća na neuspjeli rezultat pečenja palačinki, recept za ovo jelo se ipak donekle razlikuje od klasičnog za palačinke.
Za 2 (malo gladne) ili 1 (jako gladnu) osobu potrebno je pripremiti:
- 2 jaja
- 6 dag glatkog brašna (može i pola glatkog, pola oštrog)
- 125 ml mlijeka
- jušna žlica šećera (oko 15g)
- malo soli
- ulje ili maslac za pečenje
- šećer u prahu za posipanje
- umak po želji
- po želji grožđice i/ili rum i/ili vanilin šećer
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Pomiješati mikserom žumanjke sa šećerom, brašnom, mlijekom i prstohvatom soli u jednoličnu smjesu. Po želji se može dodati ruma, ako želite slađe i mirišljavije može i vanilin šećer, a za one koji ih vole mogu i grožđice (njih umutite rukom, ne mikserom). Posebno ulupati bjelanjke u čvrsti snijeg te pažljivo umješati u prvu smjesu.
U velikoj tavi zagrijati ulje ili maslac te u nju ubaciti smjesu (ako imate više smjese ili manju tavu, pecite u više tura). Kada se "palačinka" zarumeni s jedne strane okrenite je na drugu i ne brinite ako se pritom raspadne. Tako i onako ćete ju nakon još par minuta krenuti komadati kuhačom na neravnomjerne komade, koje još malo popržite sa svih strana.
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Austrijanci tradicionalno uz ovo služe umak od kuhanih jabuka ili šljiva, no u nedostatku istog možete improvizirati s pekmezom od šljiva (kao mi na naslovnoj fotografiji), šumskog voća, jagoda i sl.
Dobar tek!
Vezani članci
Vijesti
Info
- Astma: 10 pitanja i odgovora
- Hipoglikemija na stazi
- Hipotermija
- Izokinetička sila mišića - dijagnostika
- Ozljede na skijanju - meniskusi
- Ozljede na skijanju – ligamenti koljena
- Pivo na skijanju, zašto ne?
- Priprema za skijanje, općenito
- Skijanje i prehrana
- Skijanje i prehrana po zoni
- Skijaška gimnastika i vježbe
- Snježno sljepilo - Opasnost na suncu
- Stretching nakon vježbanja
- Vibracijama do super skijaške forme
- Visinska bolest
- Vježbe za pripremu pred skijanje
- Zagrijavanje na stazi
-
Besplatno skijanje na Sljemenu!
Skijanje za građane besplatno do kraja sezone, no samo na Zelenom i Bijelom spustu
-
Slovenska skijališta s čak 11 novih žičara!
Više od 80 milijuna eura za ogroman napredak slovenskih skijališta.
-
Novi četverosjed na Platku spreman za sezonu!
Uspješno obavljen tehnički pregled nove žičare, jedan od posljednjih administrativnih...
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
ISSN 1845-5891
e-mail: info@skijanje.hr
Marketing:
marketing@skijanje.hr