Skijanje.hr

FORUM

  • Objavljeno: 09. siječnja 2008.   13:05h

    Član od:
    09.01.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    pozdrav,

    nov sam ovdje pa sam tek počeo čitati stvari sa foruma.. u jednom topicu malo ispod ovog ima odličan link od swisswax-a kako se voskaju skije. link je odličan i vrlo koristan, međutim po mome mišljenju namijenjen je ljudima koji več znaju neke osnove oko servisiranja skija.

    htio bi ukratko dati par informacija za sve one koji nisu upoznali osnove servisiranja skija - ovo je neko meoje iskustvo.

    pretpostavka je da imate skije sa već montiranim vezovima:
    - podesiti da pancerica ide u vez:radi se sa večim šerafom ili nekom vrstom pločice koja se nalazi na peti veza. ukoliko nam je vez i dalje preveliki ili premali serviser (ili vi ako znate) treba izbušiti druge rupe za vezove, oko centra skije
    - podesiti tvrdoću veza: obično vezovi imaju skalu koja je negdje između 0.5 i 15 . općenito se vaz namjesti prema kilaži podijeljeno sa 10(dakle 75kg/10=7.5 tvrdoća na vezu). ako ste početnik , 1 ili 2 podjeljka manje, ukoliko ste napredniji i skijate se brže , par podjeljaka više. podešavaju se posebno prednji a posebno stražnji vez, najčešče sa velikim križnim odvijačem
    - krpanje baze skija: ukoliko ste skiju dublje zagrebli po bazi(kamen ili sl.) kupe se štapići (nemam pojma kako se zapravo zovu, ja ih znam pod p-tex, kofix ..) u boji baze, koji se zapale i onda kapkaju iznad rupe na bazi. to se pusti da se ohladi (preko noći) i onda se sastruže do razine baze sa strugalicom od pleksiglasa
    -brušenje rubova: ima dva ruba, doljnji (na bazi) i bočni. najbolje je imati spravicu za brušenje sa kojom se rub može brusiti pod 90stupnjeva ili do 1-2stupnja manje. rub na bazi se može brusiti i ravnom turpijom,da se uhvati sa dvije ruke za krajeve i povlači po skiji. p mojem mišljenju za brušenje se svakako treba prvo gledati nekoga koji to radi u živo jer se rubovi vrlo lako zatupe, umjesto da se naoštre. također ovo je najteži dio posla i po meni se od svih ovih stvari najviše isplati napraviti u servisu (40-ak kuna?)
    - voskanje: kruti komadi voska za odgovarajuću temperaturu snijega (ima i tekućih , praškastih ,..alimislim da je kruti najjednostavniji/najjeftiniji) se rastope nad skijom sa peglom. ima specijalnih pegla koje imaju baš prave skale temperature ali za 99%skijaša obična stara pegla koju mama više ne treba je ok. prisloni se vosak na peglu i pusti da kapka svakih 1-2cm po cijeloj dužini skije. onda se pegla prisloni na skiju i taj vosak se laganim prevlačenjem pegle rastrlja po cijeloj površini baze skije.prođe se još jednom da se dobro upije. ostavi se skija da se ohladi ili preko noći i sav višak voska se sa strugalicom od pleksiglasa sastruže sa baze skije. radi se sve dok ima imalo voska na bazi, pošto je nama potreban samo onaj vosak koji se upio u mikropore skije. nakon ovoga se baza istrlja sa mekanom četkom ili krpom. ukoliko mijenjamo vosak (npr vrijeme više nije -10C nego +5C) možemo i prije stavljanja voska "oprati"bazu od starog voska sa nekim specijaliziranim sredstvom ili ,ako to nemamo,naliti nekog najjeftinijeg voska i odmah ga sastrugati.

  • Objavljeno: 09. siječnja 2008.   13:42h

    Član od:
    04.12.2006.

    Mjesto:
    Slovenija, Ruše

    SWIX link je tudi za rekreativce..........drugače pa nakako takšni so postopki, kot si jih opisal.....
  • Objavljeno: 09. siječnja 2008.   13:52h

    Član od:
    16.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    ja bi samo dodala da pegla ne smije biti ona na paru (s rupicama dolje) , vec zbilja jaaaako stara, skorz ravna. (ne bi covjek vjerovao koliko je zapravo tesko pronaci u ducanu takvu obicnu peglu!)

    Inace, te obicne pegle nisu bas idealne za voskanje jer je na njima tesko regulirat temperaturu. Ove specijalizirane pegle imaju puno finiji regulator. A za vosak bas treba pogoditi temperaturu da se ne desi da pocne gorit, a i skiji bas ne pase kad ju se pegla s prevrucom peglom.
  • Objavljeno: 10. siječnja 2008.   09:25h

    Član od:
    09.01.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    još jedna stvar, vidim da je sada spomenuta pod temom "otpuštanje vezova":

    - na kraju sezone navoskati bazu ali je ne sastrugati. dakle sloj voska ostaje preko cijele klizeče površine skije i tako je konzervira i čuva od "sušenja". na početku nove sezone stari vosak sastrugati i staviti novi prema snježnim uvjetima
  • Objavljeno: 10. siječnja 2008.   21:59h

    Član od:
    26.09.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Što se tiče nedavne rasprave o kutu brušenja skija. Imam toko kutnik za base edge i side edge. Mislim da se tu jako prodaje magla. Naime odnio sa kutnike na posao i dao ih izmjerit sa kutomjerom koji pokazuje 5 decimala i rezultati su slijedeći:

    side edge: nominalno 88,5 stupnjeva
    u stvarnosti prednji dio: 89,62 stupnjeva
    zadnji dio: 87,55 stupnjeva

    base edge: tu stvarno nemam komentara kada se u njega stavi fajla i stisne na skiju umjesto deklariranih 0,5 stupnjeva ide i do 1,5 stupnjeva ovisno o pritisku.

    Da bi se dobilo one vrijednosti koje se prodaju takvi alati bi koštali par stotina eura, a i ovako su preskupi i to gadno.
    Mislim da je jedino bitno (nama rekreativcima) da kut rubnika nije zaobljen i to je to, a ostalo je žešće prodavanje magle od strane priozvođača.
  • Objavljeno: 11. siječnja 2008.   09:41h

    Član od:
    09.01.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska,

    također mislim da je najvažnije da su rubovi oštri odnosno 90% poboljšanja napraviš ukoliko tupe rubove izbrusiš a onih preostalih 10 % dobiješ da nađeš kut koji tebi najviše odgovara.
    taj kut se zapravo najviše vidi kod skijaša koji su gotovo svakodnevno na tvrdome snijegu/ledu u dužem kontinuiranom periodu (>2,3 tjedna) tj. kod onih koji treniraju alpske discipline..

    još jedna stvar oko brušenja koje sam se sjetio:
    kada se rubovi nabruse, sami vrh i rep se malo istupe, otprilike zadnjih 10-ak cm. to pomaže da skija ne "zapne" u i na izlasku iz zavoja
  • Objavljeno: 11. siječnja 2008.   09:55h

    Član od:
    21.08.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Split

    "
    još jedna stvar oko brušenja koje sam se sjetio:
    kada se rubovi nabruse, sami vrh i rep se malo istupe, otprilike zadnjih 10-ak cm. to pomaže da skija ne "zapne" u i na izlasku iz zavoja "

    (Član dadadej)

    ovo ti važi samo za lošije skijaše i početnike
    ko oće dobar carving nema odbrusivanja


Novo mišljenje
Pravila korištenja foruma:

1. Reklamiranje nije dozvoljeno, no čitatelji smiju razmjenjivati svoja mišljenja o trgovinama, agencijama, opremi i sl.
2. Telefonski brojevi nisu dozvoljeni (razmjenjujte ih preko privatnih poruka)
3. Email adrese nisu dozvoljene (i njih razmjenjujte preko privatnih poruka)
4. Psovke, vrijeđanje na rasnoj ili nacionalnoj osnovi i slično neprihvatljivo ponašanje nije dozvoljeno. Sve takve poruke miču se u cijelosti.
5. Fotografije ne smiju biti šire od 400px.

Komercijalno oglašava-nje putem foruma nije dozvoljeno, a postovi takve vrste bit će uklonjeni. Molimo zainteresirane za oglašavanje u magazinu da se obrate na marketing@skijanje.hr.

Mišljenja u forum upisuju posjetitelji te kao takva, ona nužno ne moraju biti istinita i točna. Upisana mišljenja NE predstavljaju stavove magazina Skijanje.hr

Forum Oglasnik
SKIJALIšTA
Gerlitzen   buc2, (24.11. 17:59h)
OSTALO
Ski sezona 24/25   buc2, (24.11. 17:27h)
OPREMA
Odabir skija   Mskije, (30.01. 15:48h)
NUDIM/TRAžIM PRIJEVOZ
Snowboard/ski izleti   Toma, (09.01. 23:24h)
RODITELJSKI KUTAK
Škola skijanja na...   AShole, (25.12. 16:13h)

Zadnje prijave

    Prijava u klub

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 133933
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr