NATJECANJA

»

SKIJANJE

05.02.2013.      

Autori: Goran Razić, Matija Kralj

Foto: FIS Alpine (naslovna) i Goran Razić, Skijanje.hr

 

SP Schladming, SG (ž): Kontroverzan kraj užasnog dana

Utrka superveleslaloma skijašica na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu završena nakon 36 skijašica sa starta! Zlatna medalja Tini Maze (SLO), težak pad Lindsey Vonn (USA).

Siv i maglovit početak i jednako takav, vrlo kontroverzan završetak prvog natjecanja Svjetskog prvenstva u Schladmingu - utrke superveleslaloma za žene.

S iznimno napornim petnestominutnim odgodama isprva se s predviđenog termina za start utrke u 11:00 sati stiglo sve do 14:30 sati. Utrka je potom, u od FIS-a određenom zadnjem mogućem terminu, nekako i krenula. Sve da bi prvi puta bila duže zaustavljena zbog teške ozljede čini se jednog od odskijavača ili sudaca uz stazu te potom i zbog teškog pada nakon terenskog skoka i teške ozljede 'propalog' desnog koljena (puknut prednji križni, medijalni kolateralni ligament uz frakturu tibijalnog platoa) praćene bolnim krikovima Lindsey Vonn (USA). Zbog magle koja se na stazu potom opet počela navlačiti, a nakon što je i Vonn helikopterom otpremljena sa staze, utrka je u konačnici i definitivno završena sa startnim brojem 36 od 59 skijašica predviđenih za start u cilju.

U konačnici Tina Maze doskijala je do zlatne medalje i prvog slovenskog zlata ili uopće medalje u brzim disciplinama na Svjetskim prvenstvima uz vrijeme 1:35.39. Srebro odlazi u Švicarsku Lari Gut, uz 0.38 sek. sporije vrijeme. Dok je do trećeg mjesta i bronce nekako, opasno se spašavajući nekoliko puta po stazi, stigla Julia Mancuso (USA) uz 0.52 sek. sporije vrijeme u odnosu na ono Maze.

"Bilo je jako teško i bio je jako dug dan. Dala sam sve od sebe i sretna sam da sam osvojila broncu.

Čekanje od 4 sata nije mi toliko teško palo jer ima masa korisnih aplikacija na iPhoneu koje ubijaju vrijeme. Bilo mi je teško zbog Lindsey. Ponovna pauza, zvuk helikoptera i saznanje što joj se desilo nikako ne utječe dobro na skijaša uoči starta, no čovjek se i u takvoj situaciji mora koncentrirati i pokušati zadržati "radnu temperaturu". Nadam se da će s Lindsey sve biti u redu", nakon utrke je izjavila Julia Mancuso, dok je Tina Maze poručila:

"Imala sam čitavo vrijeme osjećaj da će danas biti utrke. Iako se utrka stalno prolongirala uspijevala sam ostati fokusirana.

Bila je teška utrka, pogotovo kad odmah za početak imate pred sobom ovako zahtjevnu stazu i vožnju. Najdraže mi je što sam uspjela pogoditi pravu putanju i zadržati brzinu. Ovo je svakako pobjeda cijelog mog tima, a ne samo mene, hvala mu na tome.

Mnogi pričaju o današnjim uvjetima, no moramo biti svjesni da su Svjetska prvenstva ipak nešto posebno i da organizatori daju svoj maksimum ne bi li održali utrke. Raspored je jako zgusnut i u slučaju otkazivanja jednostavno nema puno mogućnosti za pronalaženje novog termina."

Goran Razić-.--.-

Nakon dugotrajnog čekanja na start utrke, pa dviju velikih stanki i već spomenutog teškog pada Vonn, koncentracije da svoje vožnje završe u cilju nisu više imale niti Maria Höfl-Riesch (GER) niti Anna Fenninger (AUT). Već ranije je putanju vožnje promašila i Tina Weirather (LIE). A o ovoj utrci "izgubljenoj u magli", zasigurno na samom rubu regularnosti, vrlo će se vjerojatno još dugo pričati... 

Hrvatske natjecateljice Saša Tršinski i Andrea Komšić za utrku su imale startne brojeve 50 i 55 te u današnjim okolnostima nisu u konačnici dobile priliku za nastup.

Na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu sutra bi se trebao voziti superveleslalom skijaša, a skijašice bi trebale odraditi prvi trening spusta.

Završni poredak prvih 10 skijašica utrke:

1. MAZE Tina (SLO) 1:35.39
2. GUT Lara (SUI) + 0.38
3. MANCUSO Julia (USA) + 0.52
4. GOGGIA Sofia (ITA) + 0.57
5. SUTER Fabienne (SUI) + 0.86
6. ŠTUHEC Ilka (SLO) + 0.89
7. MERIGHETTI Daniela (ITA) + 0.93
8. REBENSBURG Viktoria (GER) + 0.94
9. FISCHBACHER Andrea (AUT) + 1.01
10. GISIN Dominique (SUI) + 1.18

Cjeloviti rezultati utrke (pdf)

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 06. veljače 2013.   12:06h

    Član od:
    26.10.2007.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Gledao sam prijenos i nisam mogao vjerovati koliko su pustili zvuk uz stazu, dugo nisam čuo toliko jaukanja, prestrašno.
  • Objavljeno: 06. veljače 2013.   08:05h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nije mi jasno, znači preostale 23 skijašice uopće neće nastupiti?!!! Pa kako je to moguće?!
    Vonn se gadno skršila bogami. Koliko sam skužio, koljeno joj je propalo na doskoku, zbog čega je usljedio pad. Gadan kraj jedne teške sezone za nju.
    Šesto mjesto Ilke Štuhec je... Još jedan dokaz kolika su Slovenci skijaška velesila. Koliko god prije Tine nije bilo većih rezultata dugo vremena. Ali kod njih je stalno netko, i uvijek ih je više, i uvijek dolaze novi... A kod nas? Budimo realni, skijaša kao Natko oni imaju nekoliko, skijašica kao što smo mi imali Niku i Anu još više. A oni će ih imati uvijek, dok ćemo mi desetljećima prepričavati zlatna vremena hrvatskog skijanja. Usput, iznenadila me brojka naših natjecatelja na SP. Koliko god se Gips bunio za kvote u SK, meni se čini da je naših na SP previše.

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

  • Interview

  • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 6968642
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr