08.03.2004.
Tweet
Skijanje i prehrana
Često potrošite i do šest tjedana izvodeći vježbe za jačanje mišića kao dio priprema, a nakon sata skijanja tako ste gladni i iscrpljeni da se jedva mičete. Konzumiranje energetski bogate hrane može pomoći pri osvajanju skijaških staza.....
IZABERITE ENERGIJU - IZABERITE UGLJIKOHIDRATEAko ste skijaš rekreativac ne treba vam neka specijalna prehrana. No, želite li povećati svoju fizičku spremu i povećati svoju energiju trebali bi definitivno razmišljati o tome što stavljate u tanjur.
Umjerenim skijanjem troši se cca 400 kcal na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši više, čak i do 1000 kcal.
Kao početnik upoznat ćete se sa penjanjem uz stazu i dizanjima nakon padova što dosta umara i iziskuje dosta energije. Čak i samo održavanje tjelesne topline na hladnijem ambijentu zahtijeva povećani odljev energije.
Kada se svi ti parametri uvrste u jednadžbu te nakon što se doda vrijeme provedeno u redovima ili na žici, odraslima je potrebno 1000-1500 kcal više nego u normalnim uvjetima.
Kruh, žitarice, voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, krto meso i riba - sve to su namirnice koje čine bazu zdrave prehrane. No prije nego počnete sa snježnim aktivnostima potrebno je pojačati hranu sa izvorima energije - ugljikohidratima!
Složeni ugljikohidrati poput žitarica, tjestenina, kruha i riže u pravilu je najbolje konzumirati prije skijanja jer se brzo probavljaju i apsorbiraju te su izravan i odmah dostupan izvor energije.
Odabirom integralnih tjestenina, kruha od cjelovitih žitarica i smeđe riže unijet ćete u organizam više vlakana, minerala i vitamina.
No nemojte prije skijanja jesti tešku hranu. I nastojte ne jesti baš neposredno prije samog izlaska na stazu. Preporučljivo je između jela i fizičkog napora ostaviti barem jedan sat razmaka.
S druge strane, odete li na skijanje gladni, mogli biste se dovesti u situaciju slabosti i vrtoglavice koju dodatno naglašava razrijeđeni zrak, pogotovo ako se radi o većim nadmorskim visinama. Stoga preporučam da uz sebe imate neku 'energetsku bombu' poput čokoladice i uvijek malo tekućine. No o tekućinama i njihovim ulogama zajedno s koncentracijama, bit će riječi u nekom od slijedećih članaka.
Do tada lijep pozdrav i vidimo se na obroncima.
Vezani članci
- 17.11. Snijeg 'od jučer' i u Kitzbühelu
- 08.02. ISPO - održan najprestižniji sajam sporta
- 28.12. Kappl - Paznaun
- 20.11. Umjesto Beaver Creeka 'uskače' Val d' Isere
- 09.11. Za vikend masovno otvaranje skijališta
- 04.12. Sigurniji snijeg - više zabave
- 23.11. Grubigstein - Lermoos
- 16.11. Hintertux i Zermatt s najviše snijega
- 19.11. Top 3 apres ski bara u Austriji, iznad 3000 metara
- 13.11. U Naudersu izgorjela stanica glavne gondole
Vijesti
Info
- Astma: 10 pitanja i odgovora
- Hipoglikemija na stazi
- Hipotermija
- Izokinetička sila mišića - dijagnostika
- Ozljede na skijanju - meniskusi
- Ozljede na skijanju – ligamenti koljena
- Pivo na skijanju, zašto ne?
- Priprema za skijanje, općenito
- Skijanje i prehrana
- Skijanje i prehrana po zoni
- Skijaška gimnastika i vježbe
- Snježno sljepilo - Opasnost na suncu
- Stretching nakon vježbanja
- Vibracijama do super skijaške forme
- Visinska bolest
- Vježbe za pripremu pred skijanje
- Zagrijavanje na stazi
-
Besplatno skijanje na Sljemenu!
Skijanje za građane besplatno do kraja sezone, no samo na Zelenom i Bijelom spustu
-
Slovenska skijališta s čak 11 novih žičara!
Više od 80 milijuna eura za ogroman napredak slovenskih skijališta.
-
Novi četverosjed na Platku spreman za sezonu!
Uspješno obavljen tehnički pregled nove žičare, jedan od posljednjih administrativnih...
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
ISSN 1845-5891
e-mail: info@skijanje.hr
Marketing:
marketing@skijanje.hr