Skijanje.hr

FORUM

Ova je tema vezana uz članak: Kako servisirati skije za bezbrižno skijanje?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 
  • Objavljeno: 14. studenog 2013.   11:33h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    " Skije se mijenjaju, a trenutno je bazni kut od 0,55 stupnjeva najbolje rješenje. Naravno, bolje je da je što manji ali 0,5 stupnjeva nebi bio dobar kod nekih modela skija. "
    (Član Tserviser)

    Što se točno promijenilo kod skija da bi utjecalo na bazni kut rubnika? Razlika između 0,5 i 0,55 ne može biti toliko osjetna ja mislim.
  • Objavljeno: 14. studenog 2013.   12:07h

    Član od:
    13.11.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Razlika je tolika kolika je. Ipak postoji neka granica. Trenutno postoji nekoliko modela gdje je rizično ići ispod toga. Jednostavno, u određenim uvjetima skija nebi bila lako upravljiva. Sad nebi ulazio puno u detalje ( a ima puno faktora koji igraju ulogu). A moram i servisirati skije :-)
  • Objavljeno: 14. studenog 2013.   14:40h

    Član od:
    29.11.2008.

    Mjesto:
    Hrvatska, Čakovec

    A tko to na kraju izmjeri bazni kut i ako, čime????
  • Objavljeno: 14. studenog 2013.   15:17h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Niste mi odgovorili na pitanje o promjeni na skijama koja zahtjeva drugačiji bazni kut... Što se to promijenilo?
  • Objavljeno: 14. studenog 2013.   16:35h

    Član od:
    13.11.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Minja, nisam rekao da zahtijeva. Ništa ne zahtijeva i ništa nije apsolutno. Tko želi napredovati u poslu, uvijek prati šta i kako prilagoditi, promijeniti, unaprijediti...
    Kod skija uvijek ima puno promjena, ne uvijek nabolje ali mijenja se. Za modele koji su trenutno u upotrebi, ocijenio sam da je sigurno ići na 0,55 baznog kuta. Nekih promjena ima i kod mene ( preciznost obrade je još malo povećana, skija se manje dsavija pri brušenju odnosno gotovo da i nema savijanja ). Jel sad jasnije, Minja?
  • Objavljeno: 15. studenog 2013.   07:45h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Nije. Opet sam čuo o posljedicama a ne o uzroku. Rekli ste da se skije mijenjaju, ali nisam shvatio što se to kod njih mijenja da bi imalo veze sa brušenjem rubnika. Možda sam promašio poantu i da to dvoje nije u vezi, ali tako ispada po onome što ste naveli. Možda da pojednostavnim pitanje: zašto se išlo sa 0.7 na 0.55?
  • Objavljeno: 15. studenog 2013.   09:00h

    Član od:
    13.11.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Minja, nisam ti ja na kvizu. Pokušavam malo pojasniti neke stvari a ako te baš detaljno zanima, dođi u servis pa ćeš dobiti više informacija. Kako sam rekao, mnogi faktori su u igri i teško je samo govoriti o par stvari. Obrada skije je mnogo kompleksnija nego što na prvi pogled izgleda.
    Uzmimo jedan primjer. Serviser pobrusi rubnike na brusnoj traci ( ili nema drugačiji stroj ili misli da će mu konkavna skija uništiti kamen ili nešto drugo ). Takve skije je nemoguće kontrolirati i skijaš zaključuje da mu je napravio suviše ravne rubnike. Znači 0 stupnjeva bazni kut ( poznato? ). A u stvari to uopće nije tako i vjerovatno je bazni kut preko 5 stupnjeva, a često i znatno više. Znači da takve skije ne drže na tvrdoj podlozi baš nimalo. A neupravljive su, vuku na sve strane... Gdje je onda problem?
    Problem nema veze sa baznim kutom direktno, nego sa obradom rubnika i klizne plohe. Zato što se radi o dva različita materijala, koji se potpuno različito ponašaju prilikom obrade. I ovdje mnogi parametri igraju ulogu: vrsta polietilena i čelika. brzina brusa, način hlađenja, pritisak brusa...
    Posebno je delikatno ovo sa pritiskom. Skiju jednim prstom možemo saviti za 1 stupanj, poprečno ili uzdužno. A ja recimo mogu odstupati samo pola stupnja. Znači da pritisak mora biti jako jako mali.
    Kod konstrukcije skije svašta se mijenja, ja se samo prilagođavam.
    Uvijek je bolje što manji bazni kut ali da se ne naruši udobnost skijanja i mogućnost kontrole.
    taj bazni kut toliko je važan da svatko osjeti pola stupnja razlike. Još bitnije je kako je napravljen. Bačni kut nitko ne osjeti niti 5 stupnjeva razlike.
  • Objavljeno: 16. studenog 2013.   10:02h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    top servis: sto kazete na moje simptome koje sam spomenuo u 2. ili 3. poruci, sto bi im mogao biti uzrok?

    inace, djeluje da ste dosta strastveni glede svog posla, sto je hvale vrijedno. vjerojatno i strucan, a citam i dobra iskustva ljudi kod vas, pa bih vjerojanto i donio skije da sam u ZG, ovako iz Rijeke cu malo teze, no , mozda ....

    no, citavsi tekstove na vasoj strani, da se primijetiti da ste dosta iskjucivi i radikalni u svojim stavovima. Ta sigurnost vjerojatno proizlazi iz vaseg dugogodisnjeg iskustva, rada, ulaganja, ucenja i istrazivanja u tom podrucju, ali opet, zar su ovi drugi u takvoj zabludi? npr. taj trener francuske reprezentacije ili serviser tombe, pa i vecina drugih u ski cupu, kako se da razumijeti iz vaseg teksta.....valjda i oni nesto znaju .
    Kako to tumacite ? nije kviz naravno, ali ukljucili ste se u raspravu dobrovoljno, pa eto, stizu i pitanja sa druge strane

    [Editirano] 16. studenog 2013. u 10:05h
  • Objavljeno: 16. studenog 2013.   12:48h

    Član od:
    13.11.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Ma sve 5, volim ja raspravljati o skijama. Ovo sam malo bio iziritiran inzistiranjem što se konkretno promijenili, a stvarno nemogu izdvojiti konkretno jednu stvar. Uglavnom, u ovome poslu je toliko predrasuda među profesionalcima da je to za nepovjerovati. Ali toko je kako je, zanimljivo je ako ništadrugo.
    Što se tiče tvojih skija, moguća su 2 uzroka:

    1. Skija je obrađena kamenom ali rubnici nisu ispolirani na disku. Na rubnicima su vidljive mali uzdužne brazde ( struktura ). Takve skije se ponašaju uglavnom kao da smo na šinjama i teško je započeti zavoj. Ali, kako kod tebe skije vuku u stranu nepredvidljivo, prije će biti ovo pod 2.

    2. Skije su sa donje strane obrađene na šmirgl traci, donekle preagresivnoj. Ona više skine plastike nego čelika a to je katastrofalno za skijanje. Kako su skije naprijed šire a zatim sve uže prema sredini, rubnik zapinje sa unutarnje strane i skije povlače u stranu. Nema ništa gore od toga i nažalost još se to često dešava.
    Zašto tako rade neznam ni sam ali još nisam naišao na servisera koji zna za ovo. Pa onda vidimo kakva je situacija.
    Kao što sam rekao, toliko je predrasuda i pogrješnih uvjerenja.

    E sad, da bi olakšao i drugima pristup servisu nešto sam smislio. Treba pogledati na internetu, vezano za dostavu.

    Moram naglasiti jednu stvar. Vrhunski skijaši obožavaju dobro pripremljene skije ali oni se lakše snađu i na lošijim skijama. A rekreativci to nemogu i njima je servis od presudnog značenja.
  • Objavljeno: 16. studenog 2013.   14:01h

    Član od:
    27.06.2006.

    Mjesto:
    Njemačka, Minhen

    Čista znatiželja: zašto bazni kut 0,55 ,a ne 0,5?
    Spravice za ručnu obradu baznog kuta se rade standarno za kuteve 0,5 0,75 1,0 1,5.
    Kao dokoni teoretičar (posebno u oblasti ski opreme) i neumorna forumska dosada obilazim mnoge ski forume, a na jednom od njih dominiraju ljudi koji žive od skijanja sa one strane bare. Mnogi od njih se predstavljaju kao "rep" za ovaj ili onaj brend skija. Primjetih da podjednaku važnost pridaju baznom i bočnom kutu, a najčešće im je jedinica mjere stupanj (ne deseti dio, a posebno ne stoti dijelovi stupnja). Primjer je ova tema o fabričkim kutevima modela skija kojeg nabavih za ovu sezonu.
 « Prethodna stranica
Novo mišljenje
Sljedeća stranica » 
Pravila korištenja foruma:

1. Reklamiranje nije dozvoljeno, no čitatelji smiju razmjenjivati svoja mišljenja o trgovinama, agencijama, opremi i sl.
2. Telefonski brojevi nisu dozvoljeni (razmjenjujte ih preko privatnih poruka)
3. Email adrese nisu dozvoljene (i njih razmjenjujte preko privatnih poruka)
4. Psovke, vrijeđanje na rasnoj ili nacionalnoj osnovi i slično neprihvatljivo ponašanje nije dozvoljeno. Sve takve poruke miču se u cijelosti.
5. Fotografije ne smiju biti šire od 400px.

Komercijalno oglašava-nje putem foruma nije dozvoljeno, a postovi takve vrste bit će uklonjeni. Molimo zainteresirane za oglašavanje u magazinu da se obrate na marketing@skijanje.hr.

Mišljenja u forum upisuju posjetitelji te kao takva, ona nužno ne moraju biti istinita i točna. Upisana mišljenja NE predstavljaju stavove magazina Skijanje.hr

Forum Oglasnik
OSTALO
Ski sezona 22/23   ivexvg, (14.11. 17:31h)
OPREMA
Odabir skija   Mskije, (30.01. 15:48h)
NUDIM/TRAžIM PRIJEVOZ
Snowboard/ski izleti   Toma, (09.01. 23:24h)
SKIJALIšTA
Vogel   Slobodnipad, (01.01. 21:21h)
RODITELJSKI KUTAK
Škola skijanja na...   AShole, (25.12. 16:13h)

Zadnje prijave

    Prijava u klub

    © Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 265210
    Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
    Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

    ISSN 1845-5891

    e-mail: info@skijanje.hr

    Marketing:
      marketing@skijanje.hr