Pretraži Skijanje.hr
KLUB Broj članova: 10028 | Ukupno online: 3
- Želim se učlaniti Ne sjećam se lozinke
Objavljeno: 25. prosinca 2013. 18:34h
" Sad si me zaledio do bola!
Kako se oštre alati (npr. noževi tokarskog stroja) u tvornicama? Isključivo po leđnoj (stražnjoj) površini alata! Nikada, ali baš nikada po grudnoj (radnoj) površini! Ovo pišem kao nekadašnji tehnolog/programer CNC tokarilica, glodalica i jedne brusilice koja je brusila isključivo rezne alate u tvornici alatnih strojeva Jelšingrad.
Kod skija je grudna površina klizna ploha, a leđna površina je bočna strana rubnika.
Dižem ruke od ove teme. "
(Član stekan)
Objavljeno: 25. prosinca 2013. 18:43h
Još nije gotova tema. Pažljivo sam sve pratio. A što je sa servisom štapova, šiljenje vrhova i tako to?Objavljeno: 25. prosinca 2013. 19:14h
Nema ni teoretske šanse da nabrusiš skije samo bočno a da rubnici drže. Možemo mi teoretizirati oko toga ali bio sam član ekipe koja je testirala mogućnosti i kvalitetu brušenja rubnika diskovima. Tu su mjerenja koja pokažu rezultat rada. Razne podloge, razne temparature i sva ostala čuda. Da i ne spominjem mikroskope.
Rezultat nakon samo bočnog brušenja je, blago rečeno smiješan. Nikakav! Ja sam to i čekivao.
A možda im instrumenti nisu valjali, tko će ga znati.
Principi oštrenja su poznati. Da bi dobili oštricu brusimo obadvije strane. Što finija obrada to je bolja oštrica i duže traje.
Sad što nebrusimo uvijek obadvije strane ništa ne mijenja. Bilo bi nezgodno na svakom alatu brusiti obe strane pa brusimo samo jednu i malo više skinemo.Objavljeno: 25. prosinca 2013. 19:33h
Stekan, koliko znam, navojna svrdla brusimo uvijeg grudnu stranu, jer je tako llakše. Barem što sam ja vidio.
Habanje rubnika je sa donje strane. I to ih zaobli na krajevima ali dovoljno je skinuto jako malo po da se ponovo dobije ravnina skoro do same ivice rubnika. To je skidanje u prosjeku dvije stotinke mm. Onda još toliko sa strane i dobili smo urednu oštricu i odgoarajuće kutove.
Ako bi brusili samo sa bočne strane, morali bi skinuti pola mm da bi učinak bio jednak skidanju 2 stotinke mm. To je znači 25 puta manji učinak.
Tu još treba dodati da samo bočnim brušenjem ne rješavamo druge probleme, koji nastaju sa strane klizne plohe.
Sva mjerenja su dala ogromnu prednost dijamantnim diskovima.
Na drugom mjestu su keramični diskovi.
Daleko iza su brusne trake ( šmirgl trake ).Objavljeno: 25. prosinca 2013. 19:37h
Pravi dečki voze NULU.Objavljeno: 25. prosinca 2013. 20:36h
Kad smo kod održavanja rubnika koje je spomenuo Goran... Zar poliranje dijamantom ne donosi nikakve rezultate, rubnici ne ostaju duže oštri? Mislim na poliranje sa obje strane... Ionako bi poliranje trebalo biti sastavni dio svakog dobrog oštrenja rubnika, zar ne?Objavljeno: 25. prosinca 2013. 22:27h
Meni je žao što sam se uopće upletao , ode i ja odavde
"s teme" mislim
Dragi seviseru učini si uslugu pa odustani i tiObjavljeno: 25. prosinca 2013. 22:50h
Godinama sam si sam uređival skije i kak sam dost pedantan mislil sam da su skije super sređene.Kad si išel probat mogel si se porezat bez problema.Na ledu Crvenog spusta(Sljeme)su dobro držale 3 do 4 spusta a onda pušiona.Naravno smatram da je to subjektivno mišljenje jer skijam malo(40 do 50 dana po sezoni) pa probleme stvara loša tehnika.
Nakon razmišljanja o problematici obrađenoj u članku servisiranja skija odlučio sam dat skije na obradu kod Tservisera.
Radi se o slalomskom modelu uskog struka koje sam podlogu uništio na proglašenom naj SLO skijalištu Krvavcu (kamenje).
Imam 52 godine i skijam od 8 godine,nekaj malo kužim o skijanju kroz te silne godine i moram reč da sam bio skeptičan u vezi obrade skija.
Nakon skijanja u teškim uvjetima malo prirodnog i dosta umjetnog zaleđenog snjega mogu samo reč -LUDILO.
Skije su ko iz tvornice prvog dana(imaju več 7 godina),a smatram da su i bolje.
Nema proklizavanja,ne tresu i puno bolje vučeju iz zavoja.Odlučio sam da od sada ništa ne kritiziram a da ne isprobam.Vjerujem da Ivek može skijati i na lojtrama ali normalnom skijašu uređenje znači puno.
Ovo iskustvo mi je skroz okrenulo pogled na tematiku skija opčenito.
Dobre skije loše uređene mogu uništiti raspoloženje,a sad vidim da i dobro uređene stare skije mogu biti SUPER.
Moram napomenut da od sad nejdem na skijaču a da ih nedam na servis kod čoveka.Tserviser doktor si,puno hvala na skijama.Objavljeno: 26. prosinca 2013. 10:08h
" Godinama sam si sam uređival skije i kak sam dost pedantan mislil sam da su skije super sređene.Kad si išel probat mogel si se porezat bez problema.Na ledu Crvenog spusta(Sljeme)su dobro držale 3 do 4 spusta a onda pušiona.Naravno smatram da je to subjektivno mišljenje jer skijam malo(40 do 50 dana po sezoni) pa probleme stvara loša tehnika.
Nakon razmišljanja o problematici obrađenoj u članku servisiranja skija odlučio sam dat skije na obradu kod Tservisera.
Radi se o slalomskom modelu uskog struka koje sam podlogu uništio na proglašenom naj SLO skijalištu Krvavcu (kamenje).
Imam 52 godine i skijam od 8 godine,nekaj malo kužim o skijanju kroz te silne godine i moram reč da sam bio skeptičan u vezi obrade skija.
Nakon skijanja u teškim uvjetima malo prirodnog i dosta umjetnog zaleđenog snjega mogu samo reč -LUDILO.
Skije su ko iz tvornice prvog dana(imaju več 7 godina),a smatram da su i bolje.
Nema proklizavanja,ne tresu i puno bolje vučeju iz zavoja.Odlučio sam da od sada ništa ne kritiziram a da ne isprobam.Vjerujem da Ivek može skijati i na lojtrama ali normalnom skijašu uređenje znači puno.
Ovo iskustvo mi je skroz okrenulo pogled na tematiku skija opčenito.
Dobre skije loše uređene mogu uništiti raspoloženje,a sad vidim da i dobro uređene stare skije mogu biti SUPER.
Moram napomenut da od sad nejdem na skijaču a da ih nedam na servis kod čoveka.Tserviser doktor si,puno hvala na skijama. "
(Član bigdaba)
Nisam imao namjeru čovjeka reklamirati, samo sam čitao rasprave o ovoj temi. Potpisujem sve, a i više što je Bigdaba rekao. Od sada nosim skije samo njemu na obradu. Sve što ću reći, ljudi odnesite skije kod njega, PROBAJTE, i nakon toga ćete vidjeti o čemu je goovorio.Objavljeno: 26. prosinca 2013. 10:11h
Ovo potpisujem sve nije se odnosilo da sam ja sam sebi prije sređivao skije. Premalo znanja imam za to. Što znači nisam kopententan da bilo šta nekome tupim o servisiranju. Nego kada sam probao skije servisirane kod dotičnog, Tserviser, ostao sam zaprepašten kako "idu".
[Editirano] 26. prosinca 2013. u 10:12h
« Prethodna stranica |
Novo mišljenje |
Sljedeća stranica » |
1. Reklamiranje nije dozvoljeno, no čitatelji smiju razmjenjivati svoja mišljenja o trgovinama, agencijama, opremi i sl.
2. Telefonski brojevi nisu dozvoljeni (razmjenjujte ih preko privatnih poruka)
3. Email adrese nisu dozvoljene (i njih razmjenjujte preko privatnih poruka)
4. Psovke, vrijeđanje na rasnoj ili nacionalnoj osnovi i slično neprihvatljivo ponašanje nije dozvoljeno. Sve takve poruke miču se u cijelosti.
5. Fotografije ne smiju biti šire od 400px.
Komercijalno oglašava-nje putem foruma nije dozvoljeno, a postovi takve vrste bit će uklonjeni. Molimo zainteresirane za oglašavanje u magazinu da se obrate na marketing@skijanje.hr.
Mišljenja u forum upisuju posjetitelji te kao takva, ona nužno ne moraju biti istinita i točna. Upisana mišljenja NE predstavljaju stavove magazina Skijanje.hr
-
Besplatno skijanje na Sljemenu!
Skijanje za građane besplatno do kraja sezone, no samo na Zelenom i Bijelom spustu
-
Slovenska skijališta s čak 11 novih žičara!
Više od 80 milijuna eura za ogroman napredak slovenskih skijališta.
-
Novi četverosjed na Platku spreman za sezonu!
Uspješno obavljen tehnički pregled nove žičare, jedan od posljednjih administrativnih...
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
ISSN 1845-5891
e-mail: info@skijanje.hr
Marketing:
marketing@skijanje.hr